Ви власник ресторанного бізнесу, закладу харчування чи розважального комплексу? Тоді ця інформація для вас. Звісно успіх будь-якого ресторану, кафе чи бару залежить від професіоналізму кухарів та атмосфери закладу.
Однак без якісної вентиляції в ресторані, ваш бізнес не приноситиме очікуваних результатів. Адже, яким би привабливим не був ресторан для гостей, скільки б смачних страв там не готували, якщо відвідувачів зустрічатиме неприємний запах, задуха та відчуття підвищеної вологості, ви дуже швидко втрачатимете своїх клієнтів. Тому вентиляція ресторану – життєво необхідне питання, яке прямо впливає на успіх бізнесу.
Питання вентиляції ресторанів і кафе необхідно вирішувати комплексно.
Головне завдання системи вентиляції закладів кафе і ресторанів, розважальних закладів – забезпечити ефективне видалення запахів їжі, тютюнового диму, інших неприємних запахів та надлишкового тепла від приготування з кухні, а також постачання свіжого та чистого повітря ззовні.
Систему вентиляції ресторану умовно поділяють на вентиляцію кухні, тобто приміщення в якому щось готується (гарячий та холодний цех) та вентиляцію інших приміщень (зал для відвідувачів, танцювальний майданчик та адміністративні приміщення). Для кожного приміщення підбирається конкретне вентиляційне обладнання, що відповідає певним технічним вимогам чи особливим потребам.
Крім того, якісна вентиляція ресторану повинна створити комфорт для усіх відвідувачів і персоналу, забезпечити виконання встановлених законодавством норм, ефективно видаляти пар, дим, сторонні домішки з гарячого цеху та усувати неприємні сторонні запахи з інших приміщень закладу: службових приміщень, комори, санвузлів, підсобок, гардеробу тощо.
Вентиляція в ресторані
Потреба у повітрі для залу ресторанів та інших місць громадського харчування розраховується відповідно до кількості посадкових місць.
В залі ресторану, кафе, для того, щоб забезпечити свіже повітря в необхідних кількостях, рекомендується вентиляція в ресторані з функцією рекуперації тепла. Це такі вентиляційні системи, при яких відбувається одночасно і подача свіжого повітря, і витяжка відпрацьованого. До того ж завдяки мідному теплообміннику, який містить припливно-витяжна система, відпрацьоване повітря не просто проходить витяжним каналом, а й передає температуру повітрю з вулиці.
Таким чином «вуличне» повітря потрапляє в зал не тільки свіжим, але й підігрітим взимку або охолодженим влітку. Даний принцип вентиляції кафе чи будь-якого іншого приміщення називається рекуперацією тепла, а система вентиляції – рекуператорами. Найкращими сучасними системами децентралізованої вентиляції є рекуператори Прана з мідним теплообмінником.
Окрім того, в рекуператорах Прана приплив базово завжди на 8-10% більше, аніж витяжка, що забезпечує компенсацію роботи витяжки в санвузлах та на кухні, або ж приплив свіжого повітря, регульований при потребі.
Додатково рекомендовано встановлювати кондиціонери. Рекуператори можуть працювати в парі з кондиціонерами, полегшуючи їхню роботу. Тобто температуру повітря, яку «зробить» кондиціонер, навіть при подачі влітку гарячого повітря з вулиці, рекуператор Прана буде підтримувати. Адже коефіцієнт рекуперації побутових систем вентиляції становить 92%.
Вентиляція в кафе
Вентиляція кафе має деякі відмінності ніж вентиляція в ресторані. Переважно, в меню кафе ви не знайдете складних страв, які передбачають довготривалий і складний процес приготування на кухні.
Часто, площа приміщення і кількість співробітників менша, відсутні приміщення гардероба та банкетного залу.
Проте, вентиляція кафе і ресторанів повинна бути ефективною та виконувати основне завдання вентиляційної системи: створювати для гостей максимально комфортний мікроклімат.
Вентиляція кухні
Для вентиляції на кухню також доцільно використовувати припливно-витяжну вентиляцію з канальною системою подачі та витяжки повітря. Зазвичай, кондиціонери в приміщеннях, які призначені для приготування їжі в кафе, в ресторанах не встановлюють.
У приміщенні гарячого цеху особливу увагу слід звернути на місця формування й активного скупчення різноманітних запахів: кухонні плити, жаровні, мангали та ін. В таких місцях використовують спеціальні пристрої – витяжні зонти з жироуловлювачами, так звані технологічні витяжки. Найкраще, якщо вони виконані із нержавіючої сталі і їх можна регулярно мити. Жироуловлювачі захищають вентилятори від забруднення та жиру в залі для приготування гарячих страв.
Потужність та продуктивність вентиляційного обладнання на кухні ресторану, для кафе чи бару розраховують в залежності від техніки, яку використовують на кухні. Так, зонти технологічної витяжки повинні бути на 10 см більші за варочну поверхню в приміщенні кафе та ресторанів.
Наприклад, якщо розмір плити становить 600х600мм, то встановлюють зонт розміром 800х800 мм. Тоді двигун витяжного вентилятора повинен забезпечувати повітрообмін не менше 800-900м3 за год.
А також, слід пам’ятати при проектуванні вентиляційної системи приміщення кухні у ресторані або в кафе, що свіжого припливного повітря має подаватись, навпаки на 8-10% менше. Таким чином запахи з кухні не будуть потрапляти в зал. При цьому, повітряний баланс на кухні або в гарячому цеху відновлюється за допомогою припливної витяжно вентиляції, яку на кухні встановлюють на протилежній стороні від витяжки.
Для промислових моделей вентиляційного обладнання на подачі повітря перед рекуператором додатково встановлюють фільтр грубої очистки повітря, що подовжує роботу системи обладнання.
Вибір вентустановки
На вибір вентиляційного обладнання для закладів громадського харчування впливають площа будівлі, особливості розміщення, кількість посадкових місць та персоналу кафе і ресторанів, наявні відомості про кількість тепла, що виділяється. А також, технічні характеристики кухонного обладнання, наявність або відсутність залу для курців або ж кальянного залу.
Алгоритм дій дуже простий:
- Намалюйте план приміщення з розташуванням основних холодильних та нагрівальних приладів на кухні, в залі для відвідувачів, в кафе, на кухні тощо.
- Додайте схему розташування столиків та допоміжних приміщень.
- Передайте все нашим інженерам.
Наші спеціалісти безкоштовно зроблять проектування вентиляції усього закладу та порекомендують найкращі рішення для закладів громадського харчування. Довіряйте свій бізнес професіоналам! Хороший ресторан, кафе, бар чи паб – це не лише вдале місце, затишний інтер’єр і смачна кухня, але й правильна припливно-витяжна система вентиляції!